More

  Inselatoriile Comune cu Criptomonede in 2022 & Cum sa le Evitati

  Pe măsură ce mai mulți oameni investesc în criptomonede, escrocii continuă să găsească mai multe modalități de a profita de cei noi în acest spațiu. Mai jos vom identifica unele dintre cele mai frecvente escrocherii cu criptomonede și măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a le evita!

  Website-uri false și aplicații mobile

  În topul listei sunt website-urile “false” și aplicațiile mobile fiind ușor de trecut cu vederea dacă nu ești atent. De obicei, escrocii vor posta adrese URL care sunt aproape identice cu cele reale și vă vor invita să le accesați. Dacă o faceți, ați putea fi redirecționat către un website fals și vi se poate cere să vă conectați sau să instalați o aplicație rău intenționată. Desi totul ar putea părea să funcționeze conform așteptărilor, odată ce vă conectați, malware-ul aplicației vă poate fura informațiile personale, parole de conectare și chiar cheile private sau frazele secrete. Ulterior, escrocii ar putea să vă transfere criptomoneda din portofel cu ușurință!
  De asemenea, ar trebui să acordați atenție website-urilor și DApp*-urilor la care vă conectați portofelul și sa nu acordați acces la cheile dvs. private. Semnarea tranzacțiilor sau mesajelor pe website-uri și interacțiunea cu DApp*-uri rău intenționate ar putea autoriza transferurile activelor dvs. către escroci.

  *DApp (Decentralized Applications) – sunt aplicații sau programe digitale care există și rulează pe o rețea de computere blockchain sau peer-to-peer (P2P) în loc de un singur computer. DApps (numite și „dapps”) sunt în afara domeniului și controlului unei singure autorități.

  Sfaturi pentru a reduce riscurile:

  • Verificați website-ul oficial al exchange-ului pe care intenționați sa îl utiizati pentru a verifica dacă exista o aplicație mobilă. Dacă da, descărcați-o utilizând linkul oficial de pe website-ul lor.
  • Salvați domeniile și website-urile oficiale vizitate frecvent. Uneori, motoarele de căutare pot afișa din greșeală website-uri compromise sau rău intentionate. Verificați întotdeauna adresa URL (link-ul) a website-urilor pe care le vizitați înainte de a vă conecta sau de a vă conecta portofelul.
  • Activați 2FA (autentificarea în doi pași) pentru accesul sau efectuarea tranzacțiilor din conturile dvs. Acest lucru nu garantează 100% securitate, dar 2FA este mult mai greu de ocolit decât simpla utilizare a unei parole. Poate face o diferență enormă în protejarea fondurilor deținute, chiar dacă credentialele dvs. de conectare sunt compromise.

  Fraude Uzuale prin Intermediul Telefoanele Mobile

  Datorită dezvoltării tehnologiilor blockchain și popularizării criptomonedelor, acestea au fost puternic propulsate, promovate și evaluate în mass-media. Deloc surprinzător, acest lucru a atras un interes imens atât din partea publicului larg, cât și a infractorilor cibernetici.

  Având în vedere că oamenii petrec mult timp pe smartphone-uri, nu este surprinzător că și infractorii cibernetici și-au îndreptat atenția asupra lor. Mai jos sunt evidențiate câteva moduri în care escrocii au vizat utilizatorii de criptomonede prin intermediul dispozitivelor lor mobile, împreună cu câțiva pași pe care utilizatorii îi pot face pentru a se proteja:

  Aplicații False de Exchange-uri de Criptomonede

  Pașii următori vă pot ajuta să vă protejați împotriva unor astfel de escrocherii:

  • Verificați site-ul oficial al exchange-ului de criptomonede pentru a verifica dacă oferă într-adevăr o aplicație de tranzacționare mobilă. Dacă da, utilizați linkul oferit pe site-ul lor!
  • Citiți recenziile și evaluările. Aplicațiile frauduloase au adesea multe recenzii negative, iar oamenii se plâng că sunt înșelați, așa că asigurați-vă că le verificați înainte de a descărca. Cu toate acestea, ar trebui să fiți sceptici față de aplicațiile care prezintă evaluări și comentarii perfecte. Orice aplicație legitimă are și o parte echitabilă de recenzii negative.
  • Verificați informațiile despre dezvoltatorul aplicației. Verificați dacă sunt furnizate de o companie legitimă, au o adresă de e-mail și un site web. De asemenea, ar trebui să efectuați o căutare online a informațiilor furnizate pentru a vedea dacă acestea sunt într-adevăr legate de exchange-ul oficial.
  • Verificați numărul de descărcări. Ar trebui luat în considerare și numărul de descărcări. Este puțin probabil ca un schimb de criptomonede foarte popular să aibă un număr mic de descărcări.
  • Activați 2FA pe conturile dvs. Deși nu este 100% sigur, 2FA este mult mai greu de ocolit și poate face o diferență enormă în protejarea fondurilor dvs., chiar dacă acreditările dvs. de conectare sunt phishing.

  Aplicații False Pentru Portofele de Criptomonede

  Există multe tipuri diferite de aplicații false. O variantă încearcă să obțină informații personale de la utilizatori, cum ar fi parolele portofelului și cheile private.

  Aplicații de Criptojacking

  Criptojacking-ul a fost favorit printre infractorii cibernetici datorită barierelor reduse la instalare și cheltuielilor generale necesare reduse. În plus, le oferă potențialul de a obține venituri recurente pe termen lung. În ciuda puterii lor de procesare mai mici în comparație cu PC-urile, dispozitivele mobile devin din ce în ce mai mult o țintă a criptojacking-ului.
  Pe lângă criptojacking-ul browserului web, infractorii cibernetici dezvoltă și programe care par a fi aplicații legitime pentru jocuri, utilitare sau educaționale. Cu toate acestea, multe dintre aceste aplicații sunt concepute pentru a rula în secret scripturi de cripto-mining în fundal.

  Există, de asemenea, aplicații de criptojacking care sunt promovate ca mineri terți legitimi, dar recompensele sunt livrate dezvoltatorului aplicației în loc de utilizatori.

  Pentru a înrăutăți lucrurile, infractorii cibernetici au devenit din ce în ce mai sofisticați, implementând algoritmi de minerit ușori pentru a evita detectarea.

  Criptojacking-ul este incredibil de dăunător pentru dispozitivele mobile, deoarece acestea degradează performanța și accelerează uzura. Și mai rău, ar putea acționa ca un cal troian pentru programe malware mai nefaste.

  Cadouri Gratuite & Aplicații False Pentru Minerit Criptomonede

  Acestea sunt aplicații care pretind că minează criptomonede pentru utilizatorii lor, dar de fapt nu fac nimic în afară de afișarea reclamelor. Ele stimulează utilizatorii să mențină aplicațiile deschise, reflectând o creștere a recompenselor utilizatorului în timp. Unele aplicații chiar stimulează utilizatorii să evalueze produse sau alte interacțiuni pentru a obține recompense. Desigur, niciuna dintre aceste aplicații nu a fost de fapt minerit, iar utilizatorii lor nu au primit niciodată recompense.

  Pentru a vă proteja de această înșelătorie, înțelegeți că pentru majoritatea criptomonedelor, mineritul necesită hardware foarte specializat, ceea ce înseamnă că nu este fezabil să minați pe un dispozitiv mobil. In cel mai bun caz sumele obținute din astfel de aplicații sunt derizorii, receomndarea fiind de a sta departe de astfel de aplicații!

  Telefoanele mobile au devenit o parte esențială a vieții noastre. De fapt, sunt atât de legate de identitatea ta digitală încât pot deveni cea mai mare vulnerabilitate a ta. Infractorii cibernetici sunt conștienți de acest lucru și vor continua să găsească modalități de a exploata acest lucru, iar securizarea dispozitivelor mobile nu mai este opțională ci a devenit o necesitate!

  Suport Clienti Fals

  Escrocii s-ar putea prezenta ca personal de asistență pe rețelele sociale precum Whatsapp, Twitter, Reddit sau Telegram și îți pot trimite mesaje. De exemplu, aceștia vă pot spune că, contul dvs. a fost „compromis” și va trebui să vă trimiteți fondurile într-un portofel „temporar” în timp ce rezolvă problemele. Dar odată ce faci transferul, cripto-ul tău ar putea fi compromis.
  Dacă vedeți un mesaj de asistență pentru clienți, un mesaj text sau un e-mail de la un exchange sau un portofel pe care îl utilizați, nu intrați în panică. Ignorați-l și contactați compania sau persoana prin canale oficiale pentru a le verifica identitatea. Amintiți-vă ca nimeni nu trebuie să vă cunoască cheile private sau frazele secrete! Dacă vă cer să le divulgați, este foarte probabil să fie escroci care se prezintă drept suport pentru clienți pentru a vă fura fondurile.

  Giveaway-uri False

  Numărul de cadouri pe rețelele de socializare este semnificativ în prezent. Este posibil să fi văzut companii cripto sau influenceri oferind cadouri pentru a obține criptomonede gratuit! Cu toate acestea, dacă vă cer să le trimiteți mai întâi banii, este foarte probabil o înșelătorie. Sunt șanse să trimiteți fonduri la o adresă deținută de escroc și, odată ce o faceți, probabil că nu veți mai putea să-i contactați.
  De obicei, cadourile legitime nu necesită niciodată să trimiteți propria dvs. cripto pentru a intra în posesia lor.

  Dacă cineva îți cere să-i trimiți o cantitatea de criptomoneda pentru a returna ulterior ex. de 10 ori acea valoare, cel mai bun mod de a gestiona solicitările de acest gen ar fi de a le ignora.

  Proiecte cu APY*-uri ridicate

  *APY, reprezintă prescurtarea de la “Annual Percentage Yield”, este rata pe care o puteți câștiga pe un cont pe parcursul unui an și include dobânda compusă.

  Proiectele DeFi oferă adesea un randament ridicat mizând sa atragă utilizatori. Ideea este că utilizatorii își blochează cripto-urile în contracte inteligente și pool-uri de lichidități. În schimb, aceștia vor fi răsplătiți cu o parte din jetoanele nou emise ale proiectului, care pot fi apoi tranzacționate pe bursele cripto pentru profit.
  APY-ul ridicat pare cu siguranță atractiv, dar după cum spune regula criptografică: întotdeauna DYOR (Do Your Own Research) înainte de a investi. Înșelătoriile tip DeFi sunt extrem de comune și multe, acest tip de proiecte retrăgând fondurile utilizatorilor din fondurile de lichiditate și care într-un final au dispărut. De asemenea, unele au aruncat noi jetoane în piață, ducând la zero prețul token-ului pe care îl reprezenta.
  Majoritatea proiectelor DeFi sunt de tip open-source. În timp ce dezvoltatorii talentați pot face modificări protocolului pentru a îmbunătăți proiectul, înseamnă, de asemenea, că proiectele sunt mai predispuse la erori sau fraude dacă cineva decide să le exploateze. Puteți separa un proiect adecvat de o înșelătorie verificând scopul proiectului, echipa din spatele acestuia, activitățile de dezvoltare, foaia de parcurs pentru token și auditurile sale de contracte inteligente.

  Adesea vorbim despre modul în care blockchain-urile nu sunt permisibile ceea ce este, practic, un mod elegant de a spune că sunt „publice”. Nimeni nu are nevoie de permisiunea de a le folosi, de a dezvolta pentru ele sau de a lansa proiecte pe ele.

  Oricine poate lansa proiecte înșelătoare și nu există nimic care să le oprească. De aceea, este imperativ să identificăm modele comune care separă inovațiile legitime de restul schemelor înșelătoare.

  -

  Din cauza naturii tranzacțiilor blockchain, activele furate fie criptomonede sau NFT-uri sunt greu de urmărit și puțin probabil să fie recuperate. Odată ce tranzacțiile sunt confirmate pe blockchain, acestea sunt ireversibile.

  Cu toate acestea, beneficiile criptomonedelor sunt clar de văzut, de la servicii nebancare descentralizate până la asigurarea libertății financiare, dar există, desigur, întotdeauna loc de îmbunătățire. Această tendință de îmbunătățire a ajutat la dezvoltarea de servicii de top precum cele oferite de Binance.com, cel mai important furnizor de ecosisteme blockchain și infrastructură de criptomonede din lume, cu o suită de produse financiare care include cel mai mare exchange de active digitale.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Captcha verification failed!
  Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
  - Reclama -

  Din Aceeasi Categorie

  Ce este un NFT?

  Ce este un NFT (Non Fungible Token)? Un NFT (Non...
  - Reclama -

  Ultimele Articole

  Competente in Tehnologii Avansate Pentru IMM Investitia I19 din PNRR – Sprijin sub Forma de Granturi Pentru Competente Digitale

  2200 de Companii pot Beneficia de Cursuri de Formare a Competentelor Digitale in Cadrul Proiectului - Competente in Tehnologii Avansate Pentru IMM-uri -...

  Finantari Nerambursabile intre 50.000€ – 3mil.€ Pentru Companiile din Regiunea Sud Muntenia

  Microîntreprinderile, firmele mici & mijlocii din regiunea Sud-Muntenia (judetul Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) vor putea obține finantari nerambursabile intre 50.000 -...

  Ghidul Solicitantului Pentru Apelul „Dezvoltarea Serviciilor de Educatie Timpurie Complementare”

  Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), lansează în consultare publică Ghidul solicitantului aferent...
  - Reclama -