Ce este un NFT (Non Fungible Token)?
Un NFT (Non Fungible Token) este o unitate de date neinterschimbabilă emisă pentru prima dată în 2014 și stocată pe un blockchain, o formă de registru digital, care poate fi vândută și tranzacționată. Deoarece fiecare token este identificabil în mod unic, NFT-urile diferă de criptomonedele blockchain. Spre deosebire de criptomonede, acestea nu pot fi tranzacționate sau schimbate la echivalență. Acest lucru diferă de jetoanele fungibile, cum ar fi criptomonede, care sunt identice între ele și, prin urmare, pot servi drept mediu pentru tranzacțiile comerciale.
O definiție elementara a ceea ce este un NFT ar fi ca sunt un tip de criptomonedă care reprezintă ceva unic, de colecție și care nu poate fi replicat.
De obicei, un NFT este asociat cu un anumit activ digital sau fizic (fișiere digitale, cum ar fi fotografii, videoclipuri și sunet sau un obiect fizic) și o licență de utilizare a bunului într-un scop specificat. Un NFT (și, dacă este cazul, licența asociată de utilizare, copiere sau afișare a activului suport) poate fi tranzacționată și vândută pe piețele digitale.
NFT-urile care reprezintă obiecte digitale de colecție și opere de artă sunt active speculative. De asemenea, acestea sunt token-uri criptografice unice care există pe un blockchain și nu pot fi replicate.
NFT-urile sunt o nouă modalitate de a reprezenta digital activele fizice/articolele din lumea reală, de ex. opere de artă sau imobiliare.
„Tokenizarea” acestor active tangibile din lumea reală face ca cumpărarea, vânzarea și tranzacționarea lor să fie mai eficiente, reducând în același timp probabilitatea de fraudă. NFT-urile sunt de obicei deținute pe blockchain-ul Ethereum, deși și alte blockchain-uri le suportă.
De asemenea, NFT-urile pot fi folosite pentru a reprezenta identitățile persoanelor, drepturile de proprietate, iar acum devin o modalitate din ce în ce mai populară de a cumpăra și vinde opere de artă digitală.
Tokenurile nefungibile, care folosesc tehnologia blockchain la fel ca criptomoneda, sunt în general sigure. Un risc de securitate pentru NFT-uri este acela că ați putea pierde accesul la jetonul dvs. nefungibil dacă platforma care găzduiește NFT-ul își pierde activitatea.
Drepturile de autor ale unui NFT
Proprietatea unui NFT nu acordă în mod inerent drepturi de autor sau drepturi de proprietate intelectuală asupra activului digital pe care NFT pretinde că îl reprezintă.
Creșterea NFT-urilor poate fi legată în principal de o nouă clasă de active care nu exista înainte, iar speculatorii și investitorii deopotrivă sunt încântați de ceea ce va urma, însă cu toate achizițiile și tranzacțiile legate de NFT, ce anume au vândut creatorii NFT și ce au primit cumpărătorii?
Cineva poate vinde un NFT care reprezintă opera sa, dar cumpărătorul nu va primi neapărat drepturi de autor asupra acelei lucrări, astfel încât vânzătorul poate crea NFT-uri suplimentare ale aceleiași lucrări. Deci, un NFT este doar o dovadă de proprietate separată de dreptul de autor. Cumpărătorul nu deține drepturile de autor asupra lucrării subiacente decât dacă aceasta este transferată în mod explicit.
Până când tehnologiile de verificare devin mai ușor de utilizat, cumpărătorii ar trebui să fie atenți și să folosească piețele NFT consacrate.
În esență, NFT-urile sunt ca obiectele fizice de colecție, doar ca sunt în format digital. Adică, ex. în urma unei tranzacții, în loc să obțină un obiect real / fizic, cumpărătorul primește în schimb un fișier digital. De asemenea, NFT-urile pot avea doar un singur proprietar!
De ce sunt importante NFT-urile?
NFT-urile sunt o evoluție a conceptului relativ simplu de criptomonede. Sistemele moderne de finanțare constau în sisteme sofisticate de tranzacționare și împrumut pentru diferite tipuri de active, de la imobiliare la contracte de împrumut până la lucrări de artă. Permițând reprezentările digitale ale activelor fizice, NFT-urile reprezintă un pas înainte în reinventarea acestei infrastructuri.
Desigur, ideea reprezentărilor digitale ale activelor fizice nu este nouă și nici utilizarea identificării unice. Cu toate acestea, atunci când aceste concepte sunt combinate cu beneficiile unui blockchain rezistent la falsificare de contracte inteligente, ele devin o forță puternică pentru schimbare.
Poate că cel mai evident beneficiu al NFT-urilor este eficiența pieței. Conversia unui activ fizic într-unul digital eficientizează procesele și elimină intermediarii. NFT-urile care reprezintă opere de artă digitale sau fizice pe un blockchain elimină nevoia de agenți și permit artiștilor să se conecteze direct cu publicul lor.
Cea mai interesantă posibilitate pentru NFT constă în crearea de noi piețe și forme de investiții.
Cum puteți cumpăra și vinde NFT-uri?
Dacă doriți să explorați NFT-urile oferite, un marketplace NFT este locul de pornire, deoarece reunește artiști, creatori și entuziaști ai criptografiei pe o singură platformă pentru a crea și tranzacționa NFT-uri de top.
Cum se creează un NFT?
Decideți asupra conceptului.
Alegeți tipul de blockchain folosit.
Configurați-vă un portofel digital.
Alegeti marketplace-ul unde sa fie publicat.
Încărcați fișierul NFT-ului.
Configurați procesul de vânzare.
Pasul final: începeți să vindeți NFT.
Tehnologia NFT va aduce următoarea generație de internet, care va avea implicații masive pentru societate. Noi cazuri de utilizare și dezvoltări apar în mod constant. Înainte de a începe să investiți în NFT, asigurați-vă că înțelegeți exact ce este un NFT și cum să îl utilizați în favoarea dvs.
NFT-urile reprezintă o evoluție a conceptului relativ simplu de criptomonede. Sistemele moderne de finanțare constau în sisteme sofisticate de tranzacționare și împrumut pentru diferite tipuri de active, de la imobiliare la contracte de împrumut până la lucrări de artă. Permițând reprezentările digitale ale activelor fizice, NFT-urile reprezintă un pas înainte în reinventarea acestei infrastructuri.