Nu este un secret pentru nimeni că succesul în afaceri depinde de o planificare eficientă! Și totuși, mulți antrenori sunt reticenți în a dedica timpul și energia necesare pentru a elabora un plan de afaceri eficient.
Crearea unui plan de afaceri poate fi foarte benefică și este un pas peste care nu trebuie sărit. Aici identificați clar care este afacerea dvs., valoarea pe care o aduceți unui public țintă și modul în care intenționați să vă atingeți obiectivele de afaceri. Acest lucru vă ajută să rămâneți pe drumul cel bun și le oferă potențialilor investitori o idee solidă despre motivul pentru care ar trebui să investească în compania dvs.
Am analizat deja în profunzime beneficiile creării unui plan de afaceri. Odată ce ați finalizat planul de afaceri, veți putea să vă referiți la acesta atâta timp cât alegeți să continuați să vă administrați afacerea. Gândiți-vă la el ca la o mică investiție care va continua să plătească dividende și în viitor.
Poate ai observat că piața este saturată de software online care, contra cost, îți va întocmi un plan de afaceri. În timp ce aceste servicii se pot dovedi într-adevăr utile, nu este nevoie să cheltuiți mult pe software. Nimeni nu-ți cunoaște afacerea mai bine decât tine.
Aici, vă vom oferi un șablon simplu de plan de afaceri pentru a vă ajuta să vă orientați afacerea.
Pasul unu: Viziunea
Fiecare afacere are nevoie de o viziune! Și dacă ați ajuns până aici, sunt șanse să aveți deja unul iar acum este timpul să o punem în cuvinte. Începeți prin a răspunde la aceste întrebări:
Ce face afacerea mea?
Cum va îmbunătăți afacerea mea viața clienților mei? De ce ar trebui să le pese de afacerea mea?
Are afacerea mea concurență? Ce face ca produsul sau serviciile mele să fie mai bune decât alte afaceri din domeniu?
De asemenea, puteți descrie unde doriți să fie afacerea dvs. în viitor și cum vă așteptați să ajungă la acel punct. Unii antreprenori pot prefera să condenseze aceste informații într-o declarație de misiune scurtă și rapidă. Dacă doriți, puteți include declarația dvs. de misiune în această secțiune.
Pe o notă finală, ușor filozofică, este, de asemenea, important să aveți o idee puternică despre motivul pentru care afacerea dvs. face ceea ce face. Cele mai multe companii au o înțelegere puternică a ceea ce fac și cum o fac. Dar nici o afacere de succes nu este completă fără o rațiune de a fi convingătoare sau un etos motivant. Gândește-te puțin la ceea ce te motivează și inspiră pe tine și pe angajații tăi și de ce ar trebui să conteze asta pentru consumatori și investitori.
Pasul doi: Evaluare
Evaluarea este unul dintre cele mai importante elemente ale unui plan de afaceri de succes. Această parte este mai puțin despre modul în care este structurată afacerea dvs. și mai mult despre beneficiile pe care afacerea dvs. le va oferi clienților potențiali.
De exemplu, să presupunem că dețineți o afacere tehnologică care facilitează recrutarea și angajarea de angajați din alte țări pentru companii. În secțiunea de propuneri de valoare, veți delimita avantajele externalizării vizei de muncă și a documentelor de imigrare către compania dvs. Asigurați-vă că includeți o descriere clară a avantajului serviciului dvs. în comparație cu concurenții săi.
Va trebui să faceți niște cercetări de piață pentru a aborda această din urmă întrebare. Acest lucru vă va ajuta să identificați avantajele competitive ale companiei dvs. și să câștigați încrederea investitorilor.
Până la sfârșitul acestei secțiuni, cititorii ar trebui să aibă o înțelegere fermă a produsului sau serviciului companiei dvs. și de ce este important. Ar trebui să fie suficient de convingător pentru potențialii investitori să fie dispuși să vă susțină afacerea și să transforme potențialii clienți în clienți plătitori.
Pasul trei: Organizarea și Structura Afacerii
Cine va conduce compania dvs. și cum va fi organizată? Va avea un consiliu de administrație? Câți angajați vei avea? Vă așteptați să angajați mai mulți angajați în viitor?
Dacă ești un start-up, probabil vei fi directorul executiv al companiei tale. Dar există o mulțime de alte considerații legate de structura generală a companiei dvs.
De exemplu, puteți alege să vă înregistrați ca societate cu răspundere limitată sau SRL. Alternativ, puteți alege să înregistrați o companie in altă țară dacă activitatea desfășurată se axează pe servicii oferite la distanță.
Structura de tip SRL este adesea mai simplă pentru companiile mici – în special pentru cele care nu intenționează să caute finanțare din exterior.
Structurile diferite au implicații fiscale și financiare diferite, așa că este important să alegeți structura care vi se potrivește.
Este important să vă gândiți bine ce structură are sens pentru afacerea dvs., atât pentru a vă ajuta să vă planificați, cât și pentru a crea o imagine mai clară pentru eventuali investitori. Petreceți ceva timp descriind cum va arăta compania dvs. în această secțiune a planului de afaceri.
Pasul patru: Planificarea Financiară
Este bine să ai un simț puternic al viziunii companiei tale și a ceea ce vei oferi clienților potențiali. În continuare, veți dori să descrieți cum veți ajunge la clienți și cum vă așteptați să obțineți profit.
În această secțiune a planului dvs. de afaceri, identificați publicul țintă, canalele de vânzare, fluxurile de venituri și costurile estimate. Aceste considerații vor facilita, de asemenea, elaborarea unui plan de marketing.
Clientul dvs. ideal va depinde, desigur, de tipul de afacere pe care o desfășurați. Să presupunem că afacerea dvs. este o cafenea din al treilea val care oferă produse de cafea de ultimă generație la un preț mai mare. Clientul tău ideal va fi probabil diferit de lanțurile de cafenele.
În continuare, descrieți cum intenționați să ajungeți la clienții din acest public țintă. Planurile de marketing variază foarte mult de-a lungul afacerilor. Din nou, veți dori să vă adaptați planul de marketing la detaliile companiei dvs. Indiferent de ruta pe care o parcurgeți, planul dvs. de marketing ar trebui să funcționeze în armonie cu canalele de vânzare vizate.
De exemplu, dacă sunteți o afacere de vânzare cu amănuntul, veți oferi și vânzări online? Veți avea o prezență în rețelele sociale? Dacă da, cum veți folosi asta pentru a ajunge la clienți și a converti vânzările?
Dacă afacerea dvs. este deja încorporată, asigurați-vă că includeți numerele dvs.: bilanțul dvs., situațiile fluxului de numerar și declarațiile de venit. Potențialii investitori vor acorda o atenție deosebită acestei secțiuni a planului dvs. de afaceri și veți dori să le oferiți o idee cuprinzătoare despre cum merge afacerea dvs. și despre cum proiectează ea înainte.
Pasul cinci: Rezumat
Rezumatul este cea mai importantă parte a planului de afaceri – de aceea ar trebui să-l scrieți ultimul, chiar dacă va merge la începutul documentului. Este prima (și poate singura) parte a planului dvs. de afaceri pe care o va vedea un potențial investitor, așa că veți dori să vă asigurați că faceți o primă impresie puternică.
Vă sfătuim să începeți rezumatul cu o introducere scurtă și captivantă. Puteți adapta acest lucru pentru a se potrivi publicului dvs. sau tipului de afacere pe care o desfășurați. Deschiderea cu o tendință relevantă din industrie este adesea o modalitate bună de a capta atenția potențialilor investitori.
În continuare, veți dori să atingeți cele mai critice puncte cuprinse în restul planului dvs. de afaceri, pe care le-am trecut deja. Spuneți cititorilor cine sunteți, ce face afacerea dvs., unde vă aflați și cum veți funcționa.
Concluzii
Este demn de remarcat faptul că planurile de afaceri pot varia ca stil și lungime. Mulți consultanți recomandă antreprenorilor să-și păstreze planurile de afaceri în intervalul de la 20 la 30 de pagini și probabil că nu aveți nevoie de zeci de mii de cuvinte pentru a obține toate informațiile relevante pe hârtie. Un potențial cititor nu ar trebui să petreacă mai mult de 10 sau 15 minute citind planul dvs. de afaceri pentru a obține informațiile pe care le dorește.
Indiferent de formatul pe care îl alegeți, amintiți-vă să vă tratați planul de afaceri exact ca: un plan. Planurile se pot schimba și e ok. Antreprenorii de succes sunt cei care rămân flexibili pe fondul schimbărilor și perturbărilor pieței sau mediului de afaceri și este perfect acceptabil să vă modificați planul de afaceri pentru a vă adapta pe măsură ce circumstanțele evoluează.